top of page

БА «4Бізнес» проведе антикорупційну експертизу нормативно-правових актів 5 громад Сумщини


БА «4Бізнес» аналізує місцеве регуляторне середовище 5 громад Сумської області в рамках проєкту «Розвиток потенціалу та створення умов для економічного відновлення через розвиток та зміцнення партнерства між державним та приватним секторами в громадах Сумської  області».


Заплановане також проведення антикорупційної експертизи місцевих нормативно-правових актів громад, які беруть участь у проєкті.

Антикорупційна експертиза – це перевірка проєктів нормативно-правових актів на предмет наявності в них положень, що сприяють або можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень. Вона проводиться з метою запобігання виникненню корупційних ризиків і розробки рекомендацій щодо їх усунення.


Практика показує, що правове регулювання в Україні здійснюється безсистемно, що створює передумови для можливостей внесення посадовцями в нормативний акт вигідних для себе владних повноважень або пункти акту прописуються таким чином, що представник влади може діяти на власний розсуд, що дозволяє чиновникам зловживати повноваженнями. Закон «Про засади запобігання та протидії корупції» передбачає право громадських об’єднань на проведення громадської антикорупційної експертизи.


Під час проведення антикорупційної експертизи експерти громадського об’єднання:

  • визначають мету розробки нормативно-правового акту (НПА), оцінюють рівень обґрунтованості його прийняття, перевіряють, чи відповідає акт вимогам Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» та визначають ступень корупційних ризиків у разі їх наявності;

  • здійснюють аналіз повноти врегулювання, яке є предметом НПА; доступності текстів акту для розуміння пересічних громадян; моделюють як НПА діє на практиці;

  • розробляють рекомендації щодо усунення корупціогенних моментів в НПА та передають результати експертизи та пропозиції до органу влади.


Тож в найближчий час спільними зусиллями буде проведено антикорупційну експертизу нормативно-правових актів сумських громад. Дякуємо за підтримку проєкту Фонду «Партнерство за сильну Україну»!

 


Проєкт здійснюється за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю БА «4Бізнес» і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.


Фонд «Партнерство за сильну Україну» (ФПСУ) – це донорська програма, що фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. За спільної підтримки уряду України та урядів-партнерів Фонд реалізує проєкти, в першу чергу, на деокупованих і прифронтових територіях, спрямовані на посилення стійкості України перед лицем російської агресії. Метою ФПСУ є зміцнення спроможності українського уряду надавати місцевим громадам критично важливу підтримку в співпраці з громадянським суспільством, ЗМІ та приватним сектором.

16 переглядів0 коментарів
bottom of page